0
5

Ve┼čti alarmante vin zilnic din ┼úara vecin─â. Moldovenii au ├«nceput s─â se ├«mprumute masiv pentru a pl─âti salariile ┼či pensiile, exporturile au sc─âzut dramatic, iar s─âr─âcia se ad├ónce┼čte.

Datoria intern─â de stat a Republicii Moldova cre┼čte ├«n medie cu circa 10 milioane de lei (jum─âtate de milion de dolari) pe zi. Ritmul este mai mult dec├ót ├«ngrijor─âtor: de 24 de ori mai mare dec├ót cel din 2015, noteaz─â Mold-Street. ├Än doar trei luni, din ianuarie p├ón─â ├«n martie, datoria intern─â a crescut cu 959,1 milioane lei, fa┼ú─â de 150 milioane lei – plusul din 2015, fiind cea mai mare rat─â de indexare din ultimii ani. Totodat─â, exporturile s-au pr─âbu┼čit, ceea ce poate fi explicat ┼či prin faptul c─â ┼úara nu mai are ce exporta.

moldova_elections

ÔÇ×Situa┼úia din economie ┼či din finan┼úele ┼ú─ârii este foarte grav─â. ├Än lipsa unei finan┼ú─âri externe, Guvernul este for┼úat s─â emit─â h├órtii de valoare pentru a se ├«mprumuta pe pia┼úa intern─â ┼či a putea achita la timp pensiile, salariile etcÔÇŁ, a declarat expertul economic Sveatoslav Mihalache, potrivit publica┼úiei citate. Pe de alt─â parte, nimeni nu mai este dispus s─â crediteze guvernul de la Chi┼čin─âu, dup─â furtul miliardului de dolari din b─âncile moldovene┼čti, o fraud─â echivalent─â cu 12% din PIB-ul ┼ú─ârii. Nici m─âcar Rom├ónia nu mai d─â bani, de team─â c─â ar putea fi din nou fura┼úi.

sursa : http://www.evz.ro/efectul-miliardului-furat-republica-moldova-e-in-pragul-colapsului.htm

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here