Basarabia.md : Spălătoria „(Blue) Air Moldova”

Asistăm la o nouă schemă de spălare de bani, ambalată frumos în eticheta așa-zisei privatizări a companiei Air Moldova. Pornim de la faptul că cel mai mare operator aerian național, care deține mai mult | more »

TV8.md | Iulian Chifu: Argumentele Moldovei pe cazurile problematice în relația cu UE nu sunt convingătoare

Argumentele prezentate de Republica Moldova în trei cazuri problematice, prezente în relația cu Uniunea Europeană – cazurile de condamnare a lui Vlad Filat și de necondamnare a lui Ilan Șor, adoptarea votului mai mult | more »

Adevarul.ro | Mihai Vacariu : Frăţia dictatorilor sau ruperea de Europa

Nu poţi să nu fii cu adevărat trist, să nu simţi că îţi pieri încrederea în umanitate, când vezi o fotografie ca cea care a devenit virală zilele acestea pe reţelele de mai mult | more »

Adevarul.md | Lupta Binomului Plahotniuc-DodoLupta Binomului Plahotniuc-Dodon cu „terorismul“ didactic | Analiză realizată de Valentin Buda

Republica Moldova s-a săturat să mimeze intenţiile unui viitor european, revenind, cu „ajutorul“ binomului Plahotniuc-Dodon, în zona suprarealismului geopolitic unde se afla acum 10 ani, în timpul guvernării comuniste. Concubinajul celor doi mai mult | more »

ISIS??? Nu, SIS! // Deschide.md : Cei 7 cetățeni turci sunt într-un penitenciar din Istanbul. Au fost scoși din RM cu altă identitate

Cei șapte cetățeni turci, de la conducerea Liceului Orizont, care ieri au fost expulzați de către SIS, se află într-un penitenciar dintr-un oraș de lângă Istanbul, susțin avocații lor. La rândul ei, mai mult | more »

VIDEO „Paradisul oligarhului”. RISE Moldova prezintă câteva dintre vilele de lux ale lui Vlad Plahotniuc, în valoare de peste 30 milioane de euro

Jurnaliştii de la RISE Moldova au realizat o investigaţie despre vilele de lux ale liderului PDM, controversatul om de afaceri Vlad Plahotniuc. Aceştia scriu că politicianul a avut grijă să-şi ascundă proprietăţile mai mult | more »

ŞTIRE-BOMBĂ: SUA au început să verifice acte privind delapidarea fondurilor oferite RM. Oligarhul Vladimir Plahotniuc, printre cei vizați

Oligarhul Vladimir Plahotniuc ar putea fi vizat într-un dosar în SUA privind delapidarea fondurilor oferite de FMI și Statele Unite pentru dezvoltarea țărilor cu democrație în devenire. Informația a fost făcută publică mai mult | more »

TV8.md | CV-ul și averea judecătoarei care l-a lipsit pe Năstase de mandat. Soțul magistratei e ofițer SPP. Adrian Nastase “Este o decizie arbitrară pentru care această judecătoare TREBUIE să facă pușcărie”

Judecătoarea Rodica Berdilo, cea care cu câteva minute în urmă a luat o hotărâre prin care nu confirmă legalitatea alegerilor și, respectiv, declară nevalid mandatul de primar al lui Andrei Năstase, are mai mult | more »

Realitatea.net | Andrei Nastase : “Un proxenet a decis sa scuipe pe sufletul acestui popor” 😠. Decizie șoc ! Alegerile din Chișinău, invalidate de instanță

Decizie șocantă în Republica Moldovă: Alegerile din Chișinău, câștigate de pro-europeanul Andrei Năstase, au fost invalidate de instanță! Judecătoria Chișinău NU a validat mandatul de primar al lui Andrei Năstase, informează Realitatea mai mult | more »

Adevarul.md | Maia Sandu: Justiţia controlată de Plahotniuc a luat cea mai criminală decizie ✊ Astăzi ei au scuipat şi au dat pe jos cu ceea ce ne-a mai rămas de preţ – votul nostru

Preşedina PAS, Maia Sandu, susţine că „justiţia controlată de Plahotniuc a luat cea mai criminală decizie la adresa democraţiei din Moldova” când a decis marţi, 19 iunie, să nu valideze rezultatul alegerilor mai mult | more »

TVR Moldova : Asistenţa pe care o oferă Finlanda la frontieră ar putea fi extinsă şi pe segmentul transnistrean

Asistenţa pe care o oferă Finlanda în cadrul misiunii EUBAM la frontieră ar putea fi extinsă şi pe segmentul transnitrean. Ideea a fost lansată de miniştrii de Externe din Finlanda şi Republica mai mult | more »

Investigatia Zeppelin.md : Miliardomat. Moldovan LAUNDROMAT

“14 noiembrie 2014. Centrul orașului Moscova, Federația Rusă. Un bărbat bine făcut, cu siluetă de bodyguard, transmite altuia, mai scund, patru genți imense. În genți erau 17,5 milioane de dolari. Era doar mai mult | more »

Ziare.com | Noul primar din Chisinau: Lupta impotriva Justitiei din Romania va face foarte mult rau regiunii

Proeuropeanul Andrei Nastase, proaspat ales primar al Chisinaului, considera ca lupta impotriva Justitiei din Romania va face foarte mult rau intregii regiuni. “Lupta cu Justitia va face foarte, foarte mult rau nu mai mult | more »

Ascultă Europa Liberă : Miza vizitei lui Vladimir Plahotniuc în Statele Unite

Purtătorul de cuvânt al PD a spus că tema principală a discuțiilor va fi securitatea energetică a Moldovei Partidul Democrat a anunțat că liderul său, Vlad Plahotniuc, se află în Statele Unite, mai mult | more »

Newsweek.ro | EXCLUSIV Strategul noului primar de la Chișinău: Plahotniuc are protecție de la București

Pavel Lucescu, unul dintrei cei doi strategi de campanie ai lui Andrei Năstase, proaspătul câștigător al Primăriei Chișinău, acuză serviciile secrete românești și autoritățile de la București că-l apără pe controversatul Vladimir mai mult | more »

Adevarul.md : Limba rusă nu va mai avea statut de limbă de comunicare interetnică în Moldova. CC a admis parţial sesizarea PL

Curtea Constituţională a admis parţial sesizarea deputaţilor liberali, care pretind că obligativitatea utilizării limbii ruse, dar şi traducerea documentelor şi actelor publice în această limbă ar contraveni Constituţiei. Decizia a fost pronunţată mai mult | more »

Deschide.md | Iulian CHIFU // Dodon, ți se pregătește ceva!

Ceban, lider neînscăunat al socialiștilor naționali și pro-europeni. A trecut dușul rece al alegerilor locale anticipate pentru Primăria Chișinău. De altfel singura rămasă să dispute și un tur doi. Și ne-am obișnuit mai mult | more »

JurnalTV.md : “Cine este Vaja Jhashi?”

Are firme prin offshoruri, în care figurează cu nume diferite. Are prieteni cu influenţă, printre care ambasadori sau bancheri demni de supranumele „negru”. Este campion mondial la kickboxing. Miniștrii îi zâmbesc în mai mult | more »

10TV.md / Sute de maşini spre Bucureşti! Moldova cere infrastructură care să o scoată din izolare

Sute de maşini de mare tonaj, dar şi autoturisme au plecat în convoi dinspre Moldova spre Bucureşti, pentru a cere din nou Guvernului urgentarea celor două mari proiecte de autostradă pentru Moldova: mai mult | more »

NewsMaker.md : „Ce înseamnă Plahotniuc – cel mai îngrozitor din secretele Europei de Est”. Cum un articol din presa americană a devenit scandal în Moldova

Articolul despre activitatea ambasadorului SUA în Germania Richard Grenell, care a fost postat pe site-ul publicației americane „Observer”, a provocat multă zarvă în Moldova. O jumătate din textul intitulat „De ce ambasadorul mai mult | more »

Adevarul.md | Razvan Voncu : Mulţumim invadatorilor, că ne-au invadat cu blândeţe…

„Trupele ruse din Transnistria reprezintă tocmai promisiunea de noi vărsări de sânge, în viitor“ Preşedintele-plagiator Igor Dodon a mulţumit, recent, trupelor ruse din Transnistria, pentru „contribuţia lor la evitarea vărsării de sânge”. mai mult | more »

The Guardian : Moldova PM rules out reunification with Romania. Pavel Filip opposed to tie-up with neighbour despite growing calls for countries to unite

Moldova’s government has ruled out reunification with Romania despite a surge in demands for the two countries to unite. The prime minister, Pavel Filip, said Moldova’s place was as a sovereign state, mai mult | more »

 

Europa Liberă | Valentina Ursu de vorbă cu activistul civic Valeriu Pașa (minutul 21:30)

Europa Liberă: Ultima deplasare am avut-o la nordul Republicii Moldova, am poposit la Cupcini. Cei cu care am discutat eu, majoritatea spun că nu vor merge la alegeri, pentru că votul lor nu mai decide nimic și că cel care ar trebui să lucreze în serviciul cetățeanului are cu totul alte priorități. De ce să mai meargă să voteze? E întrebarea omului simplu.

Valeriu Pașa: „Știți, în alte condiții, aș fi spus că nu, nu este adevărat, trebuie de mers și de luptat. Nu știu. Eu nu știu ce o să spun în ajun de alegeri. S-ar putea să consider la acea etapă că totuși trebuie de mers și de votat, dar cetățenii – ca de fiecare dată – au dreptate și acum, pentru că ei au conștientizat că, prin alegeri, guvernarea în Republica Moldova nu va fi schimbată. Și logica este foarte simplă. Au modificat sistemul astfel încât un partid cu 15 la sută să poată să aibă vreo 40 de deputați în Parlament, au modificat sistemul legislativ privind alegerile astfel încât candidații incomozi guvernării să poată să fie excluși oricând din cursa electorală sau nici măcar să nu fie înregistrați – și culmea! – dacă se dovedește că opoziția sau cei susținuți de popor totuși câștigă, nu-i nimic, ăștia anulează alegerile prin judecată, prin Curtea Constituțională oricând. Nu mai vorbim de stat de drept în Republica Moldova, nu mai vorbim de o lege funcțională, aceasta a fost ajustată sub niște necesități clare și dacă chiar nu sunt ei acoperiți legal, nu-i nimic, ei pot să ia și decizii ilegale.

Drept rezultat, ce-o să fie după alegeri? Ce-o să vrea dl Plahotniuc, asta o să fie. El poate să asigure să guverneze nominal de unul singur Partidul Socialiștilor, n-are nicio problemă cu asta, nominal să fie toți de la socialiști. El unde a fost, acolo va rămâne. Altceva este că probabil n-o să-i placă lui un astfel de scenariu și o să încerce să deseneze ceva de genul unei majorități parlamentare de adunătură, unde Partidul Socialiștilor posibil să câștige alegerile cu 60 de mandate și apoi să rămână cu 20 sau cu 15, sau cum se va înțelege dl Plahotniuc cu dl Dodon. Deci acestea sunt aparențele – se mimează un proces de luptă politică. Politică în Republica Moldova nu mai există de mult.”

Europa Liberă: Și sentimentul de ură, de dușmănie va dispărea?

Valeriu Pașa: „Nu va dispărea și sunt niște lucruri periculoase, în special, ieșirile dlui Șor, prin intermediul căruia vorbește în mod absolut clar dl Plahotniuc și dl Șor spune ceea ce ar vrea foarte tare să spună dl Plahotniuc, dar încă nu-și permite s-o facă public din anumite considerente, în special pentru a nu atrage prea mult atenția partenerilor vestici, pe care deja și așa i-a enervat la culme și discursuri de genul „spânzurat pe arcul de Triumf”, apeluri din astea la vânători de oameni, după mine, sunt extrem de periculoase. Eu sper că n-o să fie reluat astfel de discurs, elementar că dl Plahotniuc o să-l liniștească pe Șor, o să-l pună înapoi în cușcă și o să-i permită să spună mai puține lucruri, pentru că este periculos, iar dl Plahotniuc ar fi cazul să se gândească un pas înainte, pentru că, dacă cumva se dă dezlegare de oameni vii în Republica Moldova, să arunce o privire prin sondajele de opinie și să se gândească cine ar putea să devină o potențială țintă extrem de populară. Deci în Republica Moldova nu s-au admis după ’92 și până acum conflicte deschise, niciodată ele nu au fost create pe interior, doar prin provocare externă. Ce a fost la Nistru în ’92, ce a fost în aceeași perioadă și anterior în Găgăuzia, deci nu au fost niște conflicte veritabile, astfel încât oamenii să-și provoace unul altuia leziuni sau alte lucruri.”

https://www.europalibera.org/

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

%d blogeri au apreciat: