Un Lenin de vreo șase-șapte metri, mare și rigid, păzește clădirea Parlamentului din regiunea autoproclamată, așa numita Republică Moldovenească Nistreană, un implant înfipt cu forța de armata a 14-a rusă, la începutul anilor 90. Un conflict înghețat care, se tem mulți, ar putea fi reactivat după cheful și voia Moscovei, adică a lui Vladimir Putin.

Doi reporteri PressOne au petrecut câteva ore la Tiraspol, la scurt timp după ce Republica Moldova a semnat cererea de aderare la Uniunea Europeană, iar autoritățile transnistrene au solicitat din nou Chișinăului recunoașterea independenței. Toate pe fundalul războiului cinic declanșat arbitrar de regimul Putin în Ucraina.

E duminică, 6 martie, la Tiraspol. Rușii n-au luat încă Odesa (aflată la 100 de kilometri distanță), dar cei 100-200 de oameni adunați în fața Memorialului Suvorov strigă „Ru-si-a, Rusia!”, apoi încheie cu un ropot de aplauze și cu „Novorossia”.

/pressone.ro/corespondenta-din-tiraspol-sa-zidim-ceva-nu-sa-sfarmam-locuitorii-din-transnistria-il-sustin-pe-putin-dar-nu-inteleg-razboiul-cu-ucraina

Lasă un răspuns